Astangajooga

Astangajooga Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan on oman hengityksen tahtiin tehtävä harjoitus, jossa liikkeet nivoutuvat virtaavaksi kokonaisuudeksi ja mieli tyyntyy keskittyneeseen tilaan.

Astangajoogaa pidetään usein fyysisesti vaativana harjoituksena, mutta se sopii kaikille kunnosta tai iästä riippumatta, koska astangajoogan asentosarjat ovat muunneltavissa kunkin omien tarpeiden mukaan. Tämän takia harjoitus saattaa yhtä hyvin viehättää niin entistä balettitanssijaa, kuin vaikka selkärankareuman kipujen kanssa kamppailevaa toimistotyöläistä. Jokainen harjoittelee omista lähtökohdistaan, ja tällöin kaikenlainen vertailu on hyödytöntä ja turhaa.

Parhaimmillaan astangaharjoitus tuo fyysisen harjoittelun mukanaan tuomien terveysvaikutusten lisäksi myös kokonaisvaltaisempaakin hyvinvointia ja tasapainoa elämään.

Astangajoogan alkuperää voi seurata kauas vanhoihin, klassisiin joogateksteihin, mutta erityisesti astangajoogan esiintuojana voidaan pitään Sri K. Pattabhi Joisia (1915-2009), joka gurunsa Sri T. Krishnamacharyan johdolla jo nuorella iällä opiskeli joogaa, ja joka myöhemmin johti Mysoren Sanskrit Universityn joogaopetusta.

Pattabhi Joisin tytär Sarasvati, ja hänen poikansa Sharath Jois opettavat edelleen astangajoogaa Mysoressa.